De jongen in onze wereld.

Omdat wij sterk merken dat de jongens het het allermoeilijkst hebben in het reguliere onderwijssysteem, wijdt ‘A Hero’s Journey’, als onderdeel van het ACT, zich geheel aan het ondersteunen van deze jongens. We ontwikkelen hiertoe een training die jong-volwassen mannen opleidt om de held in het leven van deze jongens te worden, net zolang tot de jongen zijn eigen held is geworden.

Voor jongens is het belangrijk om rolmodellen te hebben. Voor een kind is de vader het voorbeeld, maar vanaf een jaar of 12-13 zal de vader van diens voetstuk vallen, mits de jongen met de vader opgroeit. Is de vader niet in beeld dan zal de jongen eerst het vaderbeeld moeten gaan zoeken (liever in de echte wereld, maar anders in zijn fantasie). De vader is voor de jongen de eerste held. Een goede vader  beperkt, begrenst zijn zoon om hem pas later gefaseerd vrij te maken. De jongen definieert zichzelf t.o.v. de vader, ook wanneer deze een slecht voorbeeld is (b.v. alcoholist, niet volwassen etc). Na deze fase met zijn vader zal de jongen op zoek gaan naar andere rolmodellen. Mannen waaraan hij zich kan spiegelen en onderzoeken waarin zij een voorbeeld zijn of juist ook niet. Dit zijn mannen die al of niet bewust veel invloed kunnen hebben op keuzes, het zelfbeeld, het gedrag, etc. van een jongen. Een tienerjongen zit immers in een transitie van jongen tot jonge man. Per definitie is dit een onzekere periode waarin de jongen zijn eigen identiteit aan het ontwikkelen is. Een periode waarin hij zeer beïnvloedbaar is. Gaandeweg gaat de jongen steeds meer op eigen benen staan, zal hij minder voorbeeld nemen aan een rolmodel en meer varen op eigen kompas. Om zo uiteindelijk de held in zijn eigen leven te worden.

Een jongen is gebaat bij een rolmodel die oog heeft voor de ontwikkeling waar hij in zit. Hiervoor is het belangrijk dat het rolmodel kan reflecteren op diens eigen proces, kan zien hoe dit proces bij hem is verlopen, hoe dit bij anderen is verlopen en hoe hij jongens bewust kan ondersteunen in hun processen. Voor dat laatste is binnenkort (maart 2017) de training ‘A Hero’s Journey’ beschikbaar. We verwelkomen iedere jongeman die een held, een rolmodel in het leven van onze jongens kan en wil zijn.

De jongen in onze wereld
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.