Deze (concept-)tekst zal ik ongeveer uitspreken:

ACT!’s manifestatie voor/met het Kind

Het thema ‘opkomen voor het kind’ blijkt noodzakelijk te zijn. Met onderzoeken en enquetes kan de Nederlandse jeugd wel tot de gelukkigsten van de wereld worden opgevat, maar dat is dan tevens een reden om zij die ongelukkig zijn te kaderen: het zal wel aan jou en/f jouw gezinssituatie liggen. Het zijn dit soort omkeringen waarop het ‘fout’ gaat.
Bij thuiszittende leerplichtige kinderen, en/of zij die te maken krijgen met de jeugdzorg speelt vaak een vergelijkbaar mechanisme: inregelen van algemene uitgangspunten dat houvast biedt aan de professional. Dat leidt af aan dienstverlenen aan het kind, want er blijkt keer op keer een werkelijkheid te bestaan dat niet past binnen de kaders en protocollen. En dat wringt!
Uiteindelijk gaat het in zowel thuis- als in professionele settings erom de verbinding met het kind (in nood) als essentie te zien.  ‘Opkomen voor het kind’ wordt dan ‘Opkomen met het kind’.
Valkuilen
Pas op voor romantische verhalen en benaderingen die uitgaan van het denken dat de kracht en authenticiteit van het kind voldoende is om daar ruimte voor te geven en uitsluitend die te volgen. Uit massaal internationaal onderzoek blijkt dat dit garandeert dat bijvoorbeeld binnen het onderwijs kansen ongelijkheid en algehele daling van het onderwijsniveau tot gevolg heeft. We moeten ook niet teveel hoop organiseren op generieke rechten die volwassenen doen afdwingen anders zich te gaan gedragen. Maar vooral interventies organiseren die bewustzijn en gevoeligheden van volwassenen raken waardoor zij hun begeleidende en pedagogische handelingen weer richten op het kind. We moeten ook oppassen dat eigen negatieve kindervaringen vanuit projectie worden gelegd op het zijn van ons eigen kind.
Advies Centrum Thuiszitters (ACT!) schuurt tegen het onderwijs en de zorg aan. We bieden rijkere en kansrijkere oplossingen dan vele andere door financiering verkokerde organisaties. We instrumenteren mogelijkheden met een Passend Onderwijs Constructie-model (POC). We bieden openingen om meer gelijkwaardige (horizontale) communicatie te bewerkstelligen middels Communities of Inclusive Practice (CoIP). We empoweren ouders van thuiszittende kinderen met trainingen, maatjes die naast hen staan en met een ouderstament, als resultante van actieve bijdrage van ouders zelf. We vinden overigens dat ouders zich meer moeten laten leiden door generieke mechanismen en niet zozeer de eigen casus in alles te laten prevaleren. Én we professionaliseren professionals, waaronder in het onderwijs om aan bijvoorbeeld ‘handelingsverlegenheid’ voorbij te komen (naast andere trainingen).
‘Opkomen voor het kind’ is investeren op individuele én maatschappelijke toekomst. Een complex thema dat zich niet laat vangen door eenzijdige en/of eenvoudige oneliners. Het thema is te belangrijk om de complexiteit te negeren. Want anders wordt het belang van het kind niet gediend!
En daarnaast vinden wij bovenstaande ook voor bejaarden, werklozen, en alle anderen die ‘ge-excludeerd’ worden. Wij willen bijdragen aan een duurzaam inclusieve samenleving!
ACT! present op Manifestatie voor het kind; 13-6-2018; Malieveld Den Haag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.